MÜZİK KULAĞINI GELİŞTİREN SİHİRLİ ANAHTAR: SOLFEJ


 Notaları değerlerine, ses ve ritimlerine göre uygulama, seslendirme çalışmasına biz "Solfej" deriz.  Bu müzikle ilgilenen, mesleği müzik olan her birey için altın değerinde bir çalışmadır. Çünkü biz solfej okurken aynı zamanda notaların ismini, notaların okunuşlarını, notaların seslerini de tanırız. Nereden baksak sesimiz artık canlı bir piyano gibi olur. Müzik kulağımız yazılan notanın doğru sesini verebilmek adına kendisini bir müzik kutusu gibi geliştirmeye açar ve ilerleyen zamanlarda bir bakmışsınız sesler kulağınızda çınlıyor olur. 

Tek yararı bu değildir elbette. Ritim ve tartım bilgisi de gelişir bu şekilde çünkü solfej okurken bunun için belirli bir metronom tutarız bu metronom ile de yazılmış notaları yazılmış oldukları sürelerle okuruz bu tam vuruşta olabilir, yarım vuruş veya çeyrek vuruşta bunların hepsini belirlenmiş hızdaki metronomda okumaya çalışırız.

Solfej okumak aynı zamanda akorları tanımamızı ve notalar arasındaki ilişkiyi de kavramamızı sağlar. Çünkü müzik sadece kağıt üstünde çalışılan bir alan değildir. Müzik, teorisine hakim olmak kadar icrasına ve işitmesine de hakim olmayı gerekli kılar. Bunun içinde işitmemizin ve icramızın beraber çalışması gerekir. Tabi ki ilk önce iyi bir müzik teorisi almakta gerekir:) 

Solfej okumak bir yandan da kişinin notaların aralığını doğru işitmesine yardımcı olur. Bizler daha yetenek sınavlarına hazırlanırken hocamızın bize tembih ettiği en iyi şey düzenli olarak solfej okumamızdı. Düzenli solfej okuyan kişi hem dikte yazımını daha çabuk kavrar hem de notaları, süreleri ve vuruşları çok çabuk öğrenir ve adapte olur. 

Solfej aynı zamanda iyi bir ses, nefes geliştirme yöntemidir. Düzgün, düzenli solfej okuyan kişi sesini ve nefesini doğru kullanmayı da bir nevi çözmüş olur. Tabi tek başına bu yeterli değildir elbette ama buna yardımcı olabilecek en iyi çalışmadır.


Bu nedenle gerek müzik hazırlık öğrencisi, gerek müzikle hobi olarak fakat kendini geliştirmek isteyen kişi her kim olursanız olun solfej okuyun ve düzenli bir şekilde zamanınızı ayırın. Zamanla size çok şey kattığını fark edeceksiniz :) İyi çalışmalar.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ENSTRÜMAN ÇALMAYI ÖĞRENENLERİN YAPTIKLARI HATALAR

Müzik Öğretmenliği Yetenek Sınavları: Son Zamanlar Nasıl Değerlendirilir?

Nota Okumaya Yeni Başlayacaklar İçin Tavsiyeler