Müzik Öğretmenliği Yetenek Sınavları: Son Zamanlar Nasıl Değerlendirilir?

Evet hepiniz kısa bir süre önce TYT sınavına girdiniz ve hız kesmeden yetenek sınavlarına çalışmaya devam ediyorsunuz. TYT sınavlarının açıklanmasının ardından sınav başvuruları başlayacak ardından hepiniz yetenek sınavlarına girmek için başvurduğunuz okullara gideceksiniz. Bu sürecin ne denli yorucu, stresli ama bir o kadar da tatlı bir telaşın olduğunu biliyorum çünkü bende sizinle beraber bu süreçten geçtim siz farkında olmasanız da o heyecanı sizinle beraber paylaşıyorum. Şimdi hep beraber bu süreci nasıl değerlendirebilirsiniz ona bakalım:

1.     Asla Rehavete Kapılıp Çalışmalarınızı Aksatmayın: Bu çoğu adayın yaptığı bir yanlıştır. Nasıl olsa az bir zaman kaldı diyerek asla çalışmalarınıza ara vermeyin, aksatmayın. Unutmayın sınavda size en çok artı kazandıracak şeylerden biriside son süreci nasıl değerlendirdiğiniz olacaktır. Verimli geçirdiğiniz takdirde birçok eksiğinizi kapatabilir ve kendinizi çok daha ileri bir seviyeye taşıyabilirsiniz. Unutmayın ki performansınızın en yüksek olduğu zamanlar vaktinizin daha kısa olduğu bu süreçtir insan beyni az zamanda çok bilgiler öğrenebilmek için olduğundan daha fazla çaba sarf edecektir.

2.     Soğuk Yiyeceklerden ve İçeceklerden Uzak Durun: Evet yaz dönemine girmiş olmakla beraber artan sıcaklar hepimizi etkiliyor ve her insanda olduğu canımız dondurma, soğuk su gibi yiyecek, içecekler tüketmeye ihtiyaç duyuyoruz. Fakat hepimiz biliyoruz ki soğuk yiyecek ve içecekler boğazın baş düşmanıdır. O kadar sıcakta tüketeceğiniz soğuk şeyler boğazınıza olduğundan daha çabuk etki edecek ve ses kısılması, boğaz ağrısı gibi sorunlarla karşılaşacaksınız ve buda sizin performansınızı olumsuz yönde etkileyecek bu nedenle bu süreçte biraz sabırlı olmanızı ve nefsinize hakim olmanızı rica ediyorum.

3.     Sigara ve Alkol Tüketimi: Aslında hiçbir bireyin sigara ve alkol tüketmesini tasvip etmem fakat bir müzik eğitimi bölümü adayının bu konuda iltimas göstermesi kendisi için yapacağı en büyük kötülüktür Biliyorsunuz ki sigara ve alkol ses tellerinin baş düşmanıdır bu nedenle yetenek sınavına hazırlanan bir adayın bu konuda çok dikkatli olması gerekir. Eğer bu tür alışkanlıkları varsa asıl isteğim bu alışkanlıkları terk etmesi yönündedir. Eğer halen kullanıyorsa da terk etmeye yönelik ciddi bir adım atmasını tavsiye ediyorum çünkü bu tür alışkanlıklar etkisini hemen göstermez fakat zaman içerisinde tedavisi zor hastalıkları ortaya çıkartıp mesleki hayatınızı baltalayabilir. Aynı zamanda hiç kullanmayan bir adayında özenmek ve denemek amaçlı kullanması veya denemesi de bu süreçte kendisine zarar verecek bir durumdur.

4.     Aşırı Sıcak, Asitli İçecekler: Aşırı soğuk içeceklerin yanında aşırı sıcak ve asitli içeceklerde size doğrudan olumsuz etki gösterecektir. Sizlere tavsiyem olabildiğince ılık veya oda sıcaklığında içecekler tüketmeniz. Her insan için ve siz adaylar için en güzel içecek elbette ki sudur. Oda sıcaklığında içtiğiniz bol su hem genel  olarak sağlığınıza hem de ses tellerinize ve sıcaklarda oluşacak su kaybınızın giderilmesinde doğrudan olumlu bir etki gösterecektir ama eğer isterseniz ılık ada çayı, papatya çayı tüketebilirsiniz.

5.     Mental Sağlık: Fiziksel sağlığınız kadar psikolojik yani mental sağlığınızda çok önemlidir. Yetenek sınavına hazırlık sürecinde fiziksel sağlığınız kadar psikolojik yani mental sağlığınıza da çok dikkat etmelisiniz. Sizi sınava hazırlayan öğretmeninizin size yapacağı motivasyon konuşmalarını can kulağıyla dinleyebilirsiniz aynı zamanda bir rehber öğretmene de başvurabilirsiniz hem sınava hazırlık sürecinde zamanınızı etkili ve verimli kullanmada hem de stresinizi yönetmede rehber öğretmeniniz sizin için çok iyi bir yol arkadaşı olacaktır. Aynı zamanda size iyi gelecek aktiviteler yapabilirsiniz(sınava hazırlanmak tüm gün çalışmak değil, verimli çalışmaktır ve verimli çalışmak ise sağlam bir kafayla çalışıyor olmaktır bunu sakın unutmayın) bu kitap okumak, yürüyüş yapmak, müzik dinlemek ve sevdiğiniz arkadaşlarınızla vakit geçirmek olabilir(arkadaş demişken kimi arkadaşlarınız pozitif bir karakter olmakla beraber kimi arkadaşlarınızda karamsar olabilir. Size tavsiyem çok sevdiğiniz bir arkadaşınız dahi olsa bir süre size negatif enerji verip karamsar olmanıza sebep olacak arkadaşlarınızla biraz az görüşmeniz bunu bencillik olarak algılamayın siz geleceğiniz için çalışıyorsunuz ve negatif enerjiye değil pozitif enerjiye ihtiyacınız var bu nedenle kendinizi negatif enerjiden sakının.) .

6.     Öğretmeninizin Tavsiyelerine Uyun: Biliyorsunuz ki yetenek sınavlarına hazırlanmak tek başına olacak bir durum değil, bir öğretmenle çalışıyor olmanız ve çalışma sürecinizin o öğretmen tarafından yönlendirilmesi lazım bu nedenle öğretmeninizin sizin için vereceği tavsiyelere uyun ve sürecin tamamında olduğu gibi bu sürecin son demlerinde de öğretmeninizle iletişimiz devam etsin sadece ders esnasında değil derslerden sonra bireysel çalışmanızda da öğretmeninizle irtibat halinde olmaya devam edin.

7.     Kendi Başınıza İşitme Çalışmayın: Kendi başınıza kesinlikle ses vermeyin, ezgi ve ritim tekrarı çalışmayın. Bu çalışmalar siz ve öğretmeninizle beraber çalışmanız gereken şeylerdir. Öğretmeniniz tarafından piyanodan verilen sesleri doğru verip vermediğiniz kontrol edilmeli ve yanlışınız varsa o an düzeltilmelidir. Siz kendi kendinize işitme çalışmayı denediğiniz zaman kendi kendinizin piyanodan basılan sesi doğru veya yanlış verdiğinizi tam olarak anlayamayacağınız gibi kulağınızda bu yönde yanlış sesleri yanlış vermeye alışabilir bu çok tehlikelidir yanlış işitilen sesleri düzeltmek zordur işitme derslerinizi sadece ve sadece öğretmeninizle beraber yapın kulağınızı bozmayın.

8.     Her Gün Düzenli Egzersiz Yapın: Evet kendi başınıza öğretmeniniz olmadan işitme çalışamazsınız ama sınava hazırlık sürecinde enstrümanınızla icra edeceğiniz parçayı ve söyleyeceğiniz eseri çalışabilirsiniz. Yani her gün düzenli aralıklarla enstrümanınıza vakit ayırın ve sınav parçanızı çalışın ki sınav parçanız ellerinizde ve enstrümanınızda daha da oturmuş olsun. Aynı zamanda söyleyeceğiniz sınav eserini de öğretmeninizin sizi yönlendireceği doğrultuda düzenli bir şekilde çalışabilirsiniz buda sizin için artı bir durum olacaktır. Aynı zamanda öğretmeninizin sizi yönlendireceği şekilde solfejde okuyup sesinizi açabilirsiniz.

9.     Güneşli Havalara Aldanmayın: Havalar sıcak olabilir ama siz yine de dışarı çıkmanız gerektiğinde yanınıza uzun kollu bir hırka ve şemsiye almayı unutmayın. Sıcak ve güneşli havalar masum görünebilir ama sağ gösterip sol vurabilirler. Her an siz dışarıdayken esinti çıkabilir, yağmur yağabilir ve siz güneşin altında terlemiş olduğunuzdan olası bir hastalanmaya davet çıkarabilirsiniz. Tedbirli olmakta fayda var.

10.  Ağır Sporlara Ara Verin: Yetenek sınavlarına hazırlanan sporcu arkadaşlarımda vardır elbet. Sürecin son zamanlarında yaptıkları spor her neyse buna bir miktar ara vermelerini tavsiye edeceğim nedeniyse; futbol, basketbol, voleybol, güreş, dövüş sporları gibi sporlar ağır sakatlanmalara yol açabilecek sporlardır. Evet spor yapmak sağlıklı ve güzeldir ama bu tür sakatlanmalar sizi çalışmalarınızdan alıkoyabilir ve gerek sınav sürecinde yaşayacağınız ağrıların verdiği olumsuzluklar gerek enstrüman çalışmanızda aksaklıklar olacağından sınav sürecinde çalışmanızı olumsuz etkileyecektir. Bu sebeple aday arkadaşlarımın bu sporlara biraz ara vermesini tavsiye ediyorum onun yerine yürüyüş yapmak daha az tehlikeli olacaktır.

11.  Kulağınızı Bozacak Eylemlerden Kaçının: Son olarak verebileceğin tavsiye: kulağınızın işitmesini olumsuz etkinliklerden kaçınıyor olmanız. Yukarıda size kendi başınıza işitme çalışmamanızı tavsiye etmiştim buna ek olarak akortsuz enstrümanlarda çalışmamayı da ekleyeceğim. Kulaklarımız biz müzisyenler için çok kıymetlidir ve evet her enstrümanın olduğu gibi kulağımızın da bir akordu vardır bunu akortsuz enstrümanlar ve sesler bozabilir ve işitmemizi olumsuz etkileyebilir. Unutmayın yetenek sınavının büyük çoğunluğu işitmedir. Bu sebeple bu konuda çok dikkatli olun enstrümanınızın akortlu olmasına çok özen gösterin ve kulağınızı bozacak etkinliklerden de kaçının (verdiğim 7. Madde özellikle)

 

Evet, sevgili aday arkadaşlarım sizlere vereceğim tavsiye şimdilik bu kadar. Sınava hazırlık sürecinin son zamanlarında bu tavsiyeler sizlere oldukça yarar sağlayacaktır ve bende sizin gibi bu süreçten geçmiş biri olarak bu sürecin nasıl daha yararlı olacağınızı elimden geldiğince size aktarmış bulunmaktayım. Hepinize kolay gelsin iyi çalışmalar…

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

ENSTRÜMAN ÇALMAYI ÖĞRENENLERİN YAPTIKLARI HATALAR

Nota Okumaya Yeni Başlayacaklar İçin Tavsiyeler