Nota Okumaya Yeni Başlayacaklar İçin Tavsiyeler

 

Hepimiz biliyoruz ki notalar, müziğin alfabesidir. Bu dile hakim olmak demek aynı dili konuşamadığımız bir başka müzisyen ve müzisyenlerle beraber bir olup bir eseri icra edebilmek, önümüze gelen bir parçanın ne ifade ettiğini anlamak demektir. Şimdi bu büyülü dili öğrenmek isteyen arkadaşlarım ne yapmalılar hep beraber bakalım:

1.    Sabırlı Olun: Nota okumak yeni bir dil öğrenmeye benzer. Bu sebeple bu dili öğrenmek için sabırlı olmak gerekir. Öncelikle en basit kademeden yavaş yavaş başlayın. Bu noktada benim önerim temelden başlayarak kalın do’dan ince do’ya kadar yazılmış notaların bulunduğu bir çıktı alıp görünür bir yere yapıştırmanız ve sık sık bakarak görsel hafızanıza kazımanız. (Şuan nota okumaya yardımcı uygulamalarda mevcut bir başka yazımda beğendiğim bir kaçını önereceğim). Başka bir nota kâğıdına kendiniz sürekli yazarak tekrar etmeniz ve kendinizce küçük alıştırmalar yapmanız. İlerleyen zamanlarda daha karmaşık notaları okumaya geçebilirsiniz.

2.    Nota Değerleri ve Sürelerini Öğrenin: Biz müzisyenler bir nota kağıdına baktığımız zaman notanın şekline bakarak süresine, portredeki yerine bakarak da hangi nota olduğunu anlarız. Bu nedenle temel şekilde portre üzerinde notaların yerlerine aşina olmaya çalışırken aynı zamanda nota değerlerini de öğrenmeniz ( nasıl ki her şeyin bir ölçü birimi olarak karşılığı varsa notalarında vardır. Notalarında ölçü biriminin karşılığına vuruş diyoruz. İlerleyen zamanlarda nota değerlerini ve süresinin üstünden hep beraber geçeriz) gerekmektedir.

3.    Temel Müzik Terimlerine Aşina Olun: Yani notalarla beraber temel olan terimlerini öğrenin.

4.    Temelde Sık Kullanılan Değiştirici İşaretleri Öğrenin: Diyez ve bemol kavramı nedir, sembolü nedir bunları bilin.

5.    Düzenli Egzersiz Yapın: Kendinize küçük küçük parçalar seçin ve notalarını sesli bir şekilde okuyun okudukça okuma beceriniz gelişecek.

6.    Ritim Tutun: Ritim yani metronom tutmayı hayatınızın bir köşesine koyun metronom tutarak nota çalışın ( bunun içinde 2. Madde olan nota değerleri ve sürelerini bilmeniz gerekiyor)

Evet arkadaşlar temel düzeyde nota okumayı öğrenmek isteyen arkadaşlarım için verdiğim tavsiyeler bu kadar. Tekrar görüşmek dileğiyle hoşça kalın…

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ENSTRÜMAN ÇALMAYI ÖĞRENENLERİN YAPTIKLARI HATALAR

Müzik Öğretmenliği Yetenek Sınavları: Son Zamanlar Nasıl Değerlendirilir?