Müzik Kültüründe Kendini Geliştirmeye Yarayacak Basit Ama Etkili Yöntemler

 


Arkadaşlar müzikle ilgilenmek güzeldir her insan müzikle ilgilenebilir. Müzik onun mesleği olsun veya olmasın fark etmez. Fakat her insan müziğin kültürüne gerektiği kadar hakim olamıyor. Öncelikle müzik bir bilim dalıdır. Şuan mevcut olan güzel sanatlar fakültelerinde müzik bilimi veya müzikoloji bölümlerine rastlayabilirsiniz. Bu bölüm müzik bilimcisi yetiştirir. Bu bilgiye dayanarak ve müziğin her bilim gibi kendine ait kuralları ve teorisinin de olduğunu belirterek müziğin bir bilim dalı olduğunu ispat etmiş oluruz. Peki bu bilim dalının da bir kültürü olduğunu da hesaba katarsak kendimizi bu yönde nasıl geliştireceğiz işte şimdi bunun hakkında konuşalım.

1.     Müzik Sözlüğü: Evet müziğinde sözlüğü var. Genelde içerisinde terimlerin anlamlarının açıklandığı bir müzik sözlüğü var. Müzikle ilgilenen herkesin de kütüphanesinde bulundurmasını öneririm.

2.     Dizi ve Filmler: Besteciler, şefler, müzik tarihi ve bunla alakalı birçok film mevcut. Yakın  zamanda önerdiğim filmlerin adı yazan bir yazı yazacağım ama dizi ve filmler bilinçdışında bazı bilgilerin bilince girmesinde etkili bir araç olabiliyor.

3.     Kitaplar: Günümüzde çok değerli müzikologların yazmış olduğu kitaplar mevcuttur. Yakın zamanda önerdiğim kitaplardan oluşan bir listede yayınlayacağım.

4.     Belgeseller: Bazen sıkıcı olsa da belgeseller aslında çok şey katıyorlar bu nedenle belgeselleri çok öneririm. Zaten hepsi sıkıcı değil içlerinden çok eğlenceli olanlarda çıkıyor.

5.     İnternette Yayınlanan Müzik Programları: Günümüzde müziğe ilginin artmasıyla müzikle alakalı çekilen programlar, söyleşiler vs. şeylerde çoğaldı. İnternetten izlemenizi tavsiye ederim birçoğu da 20 veya 25 dakika oluyor zaten.

6.     Akademik Okumalar: Tek tuşlar binlerce akademik makaleye ulaşabileceğimizi düşünebilirsek akademik okuma yapmak hem müzik kültürünü hem de müzikoloji bilgisini güçlendirir

7.     Bulmacalar ve Oyunlar: Şuan müzik bilgilerini pekiştirebilmek adına oyunlar ve bulmacalar yapılıyor. İnternetten temel müzik bilgilerinden oluşan bulmacaları çözebilirsiniz hem eğlenceli hem de öğretici.

Evet arkadaşlar benim tavsiyelerim bu kadardı. Herkese iyi çalışmalar J

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ENSTRÜMAN ÇALMAYI ÖĞRENENLERİN YAPTIKLARI HATALAR

Müzik Öğretmenliği Yetenek Sınavları: Son Zamanlar Nasıl Değerlendirilir?

Nota Okumaya Yeni Başlayacaklar İçin Tavsiyeler