ENSTRÜMAN ÇALMAYI ÖĞRENENLERİN YAPTIKLARI HATALAR

 Biliyorsunuz ki bir enstrüman çalmayı öğrenmek fazlasıyla bireye olumlu katkılar sağlar. Müzisyenlerin haricinde hobi olarak bir enstrüman öğrenmeye çalışanda çok fazla kişi vardır. Enstrüman öğrenmek ise eğlenceli ve bir o kadar da uzun meşakkatli bir yoldur. Bu yazımda enstrüman öğrenmeye başlamış kişilerin yaptıkları hatalar hakkında konuşacağız.

  1. Aceleci Davranmak: Öncelikle bu sıkça karşılaşılan bir durumdur. Genelde bir kişi enstrüman öğrenmeyi istediği zaman sorduğu ilk soru 'ortalama kaç ayda öğrenirim?' sorusudur. Sevgili arkadaşlar müzik bir dildir ve enstrümanlar ise (sesimiz de bir enstrümandır) bu dili ifade ettiğimiz naif araçlardır. Bu nedenle nasıl ki emeklemeden koşamıyorsak hemen anında üç veya beş ayda yüksek bir seviyeye gelmenin sağlıksız olduğunu bilmemiz gerekir. Burada odaklanmamız gereken en kısa sürede öğrenmek değil doğru, kalıcı ve sağlıklı öğrenmedir
  2. Notasız Ezberden Çalmayı Öğrenmek: Bazen karşılaştığım kişilerden duyduğum bir şeydir uğraştığı çalgıyı nota ile değil, eserler üzerinden parmakları basmayı ezberleyerek eser çalmak. Bu oldukça yanlış kabul edilir. Enstrüman çalmayı öğrenmek bir yandan da nota okumayı öğrenmektir. Ezberden eser çalmayı öğrenmek sadece kısıtlı bir repertuvar kazandırır yani size balık verilmiş olur. Balık almayın, balık tutmayı öğrenin.
  3. Verilen Etütleri Hızlı Çalışmak: Daha önce bir eserin deşifresinin en iyi nasıl olabileceği hakkında bir yazı yazmıştım (tıkla) onun da linkini "tıkla" yazan yere bırakıyorum. Orada geçen maddelerden birinde yavaş tempoda çalışmak vardı. Enstrüman öğrenme de önemli hususlardan biri de tekniktir. Hızlı çalışmak sizin hızınızı arttırmaz hızlı çaldığınızı zannedersiniz ama tekniğinizi doğru oturtamazsınız. Sesleri doğru bastığınızı, doğru bastığınız da nasıl duyulması gerektiğini en iyi yavaş tempoda çalışarak kulağınıza ve ellerinize oturtabilirsiniz. Bu nedenle yavaş tempoda çalışın hem de doğru deşifre etmeye alışırsınız.
  4. Düzenli Çalışmamak: Enstrüman öğrenmek aynı zamanda kazanılmış yeni bir motor becerisidir. Kaslarınızın alışması için düzenli egzersiz yapmanı gerekir. Bir gün çalışıp üç gün çalışmamazlık yapıldığında tekniğiniz, kaslarınız ve motor becerileriniz oturmayacaktır.
  5. Kendi Kendine Öğrenmeye Çalışmak: Şuan bir ekonomik krizle mücadele ediyoruz bu nedenle bir müzik dersi almanın herkes için ne kadar mümkün olabileceğini kestiremiyorum. Ama kendi kendine sıfırdan öğrenme de çoğu zaman yanlış oturtulmuş teknik, belli bir yerden sonra tıkanma ve bazen enstrümandan soğuma gibi sonuçlarla karşılaşıyoruz. Şunu belirtmek isterim ki bilmeyen birine bir şey öğretmek yanlış öğrenen birine doğruyu öğretmekten daha kolayıdır. Çünkü alışmış olduğu bir şeyi kas hafızasına unutturup doğrusunu kodlamak çok daha zordur. Dahası istediği sonucu alamayıp tıkandığında kişinin enstrümandan soğuması tekrar müziğe ısınmasını zorlaştırıyor biz çevremize yeni müzisyenler kazandırmak isteriz. Bu nedenle bulunduğunuz şehirlerde halk eğitim merkezlerine lütfen başvurun. Devletin sağlamış olduğu ücretsiz çalgı kursları size bir eğitmenle çalışma fırsatı verecektir.
Evet arkadaşlar şimdilik bu kadardı. Herkese iyi çalışmalar :)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Müzik Öğretmenliği Yetenek Sınavları: Son Zamanlar Nasıl Değerlendirilir?

Nota Okumaya Yeni Başlayacaklar İçin Tavsiyeler